Onko Fluttershylla asperger?

Netissä on levinnyt jopa yllättävän laajalti analyysia siitä, onko Fluttershy mahdollisesti "assi." En kuitenkaan usko tekijöiden ajatelleen tietoisesti, että "tehdäänpä Fluttershysta asperger." Joistain nettikeskusteluista jää kuitenkin vaikutelma, että Aspergerin syndroomaa yritetään tunkea joka paikkaan ilman tietoa "oireiden" todellisista taustoista ja tekijöistä.


Mikä ihmeen assburger?

Aspergerin syndrooma tai oireyhtymä on hiljalleen väistymässä oleva nimitys ns. autismin kirjon lievimpään haaraan. Autismin kirjoksi on katsottu joukko neurologisia poikkeavuuksia aivoissa, jotka rajoittavat sosiaalista vuorovaikutusta. "Lievimmillään" autismin kirjo näkyy vain vuorovaikutuksen vähyytenä, mikä on helppo sekoittaa pelkäksi ujoudeksi. On kuitenkin muistettava, "autistisuus" ja "ujous" eri asioita, vaikka ne voivatkin esiintyä samanaikaisesti.

"Aspergereilla" on vaikeutta etenkin sanattomassa viestinnässä, ja yleensä "rivien välistä lukeminen" opitaan muita myöhemmin. Tämän vuoksi "assit" ovat keskimäärin totuudellisempia ja "aidompia" sanoissaan kuin muut. Huumorintajuisiakin yksilöitä toki on, mutta yleensä hyvä varautua siihen, että joissain asioissa he ovat kuin "toiselta planeetalta."


Fluttershy ja asperger

Mielestäni aspergerin tunkeminen ja sekoittaminen kaikkeen "epäsosiaaliseen" käytökseen ilman tutkimustietoa on väkinäistä ja jopa vahingollista. "Assivillityksessä" on vaarana sekin, että jotkut hankkivat tietoisesti itselleen "diagnooseja" oikeasti tukea tarvitsevien kustannuksella. Ihmisten keskuudessa "assiuden" ja pelkän ujouden erottamista vaikeuttaa sekin, että molempia on yhtä vaikea "hoitaa" pois. Muutenkin ihmisten käytös on niin yksilöllistä, että parhaatkin asiantuntijat voivat joskus erehtyä.

Minun mielestä Fluttershyn voi nähdä joko ujona tai "assina," kunhan ensin hankitaan perustietämys siitä, mitä "assius" todella on ja mikä on sen yhteys ujouteen. Fluttershylla on kieltämättä erilaisia esteitä ja pelkoja suhteessa muihin poneihin, mutta pitää muistaa, että jokainen meistä voi olla joskus olla "autistinen" ilman todelliseen AS-diagnoosiin kuuluvia poikkeavuuksia aivojen toiminnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti