Mitä ujous oikeastaan on?


Ujous itsessään on syvää epävarmuutta, väärinkohdatun herkkyyden sivutuote, ei niinkään temperamenttipiirre. Silloin, kun ujoudesta tulee osa identiteettiä tai eräänlaista roolia, ollaan loukussa. "Then you are a pony with the problem." Tämä hyvääkin tarkoittava hokema voi tuntua julmalta, mutta tosiasia on, että vain puoliaan pitävä selviää voittajana elämän selviytymiskamppailussa. Viesti, joka kaikille Fluttershyn hengenheimolaisille tulisi välittää, on seuraava: herkkyyttäsi ei poljeta, mutta sinun on opittava puolustautumaan ja kunnioittamaan tarpeitasi.

Fluttershy on tyypillinen kiltti tyttö, jota vähän ujostuttaa toisinaan. Ikävä kyllä tämä kääntyy toisinaan häntä vastaan. Näissä tilanteissa monet pitävät häntä heikkona ja avuttomana. Ehkä tästä on alkanut kierre, jota voisi kuvailla huonoksi itsetunnoksi tai itseluottamukseksi. Se, että ujoutta itseään arvostellaan, on jo erittäin haavoittavaa. Todellisuudessa ujous on ymmärrettävä reaktio, kun tilanteeseen liittyy pelottavia riskejä. Mutta jos tässä vaiheessa aletaan itse pelkoa vähättelemään ja heittämään leimoja, voi käydä köpelösti.

Fluttershy joutui kauan kantamaan lentotraumaa, jonka oli saanut vain siitä ettei pystynyt lentämään muiden katsoessa. Hurricane Fluttershy -jakson lapsuuskohtauksessa näkyy jopa hiljainen paniikki. Fluttershy oli toimintakyvytön, mutta silti hänet pakotettiin harjoitukseen. Lopulta hän vain putosi pilven päälle ja sai maistaa kovaa arvostelua. Eli jo ennestään voimakasta pelkoa vahvistettiin traumaksi, täysin tahallaan.

Tuntuu traagiselta ajatella, millaisia taustoja on ponilla, joka pienestä pitäen pelkää "kaikkea." Onko Fluttershyta jotenkin murjottu, vai onko häntä aina ymmärretty väärin? Oli miten oli, myös ihmiskunnassa paljon yksilöitä, jotka jotenkin ottavat itseensä ja purkautuvat joskus hysteerisellä tavalla.


On hienoa, että FiM-sarjassa uskalletaan käsitellä ujouden ongelmia. Mutta pelokkuuden pitäminen söpönä tuntuu jotenkin sadistiselta. Eikö Fluttershyta masenna se, että hän joutuu usein "ovimatoksi," eikä Ponyvillessä tai Cloudsdalessa ole muita hengenheimolaisia? Toki on Mane6, mutta jokaisella on oma temperamenttinsa. Heidänkään keskuudessa Fluttershylle ei aina löydy ymmärrystä.


Jaksossa Magic Duel Fluttershyn pelokkuudella jopa vitsaillaan - vain hän pelkää Twilightin lemmikeille kohdistamaa lentotaikaa. Kohtauksessa, jossa metsän eläimet auttavat Fluttershyn ulos Trixien suojakentästä, eläimillä on jälleen se rohkeamman rooli. Yksittäisen jakson kannalta tämä lienee hauska läppä, mutta ihmisten maailmassa moinen yksilö olisi diagnosoitu ja lääkitty puolikuolleeksi zombieksi. Onneksi kyseessä on sentään My Little Pony, jossa hahmojen piirteitä ei sekoiteta saippuasarjojen kyllästyttäviin perhedraamoihin, vaan kaikelle löytyy aina ratkaisu.

3 kommenttia:

 1. FS on melkoisen melkoisen ujo.

  Ei pidä tosin unohtaa jaksoa "Putting you hoof down".

  Eivätkös nuo Fluttershy-jaksot tosin usein kerro patoutuneesta aggressiosta ja sisäisestä voimasta? On monia vaikeuksia, jotka on voitettu. Iron Will hoideltu, Discord kesytetty, käärmekukosta ja lohikäärmeestä puhumattakaan! Kuumailmapalloa vedetty jopa RD:ta nopeammin? Fluttershy nimenomaan on rohkea. Rohkeutta ei ole ilman pelon voittamista! Rohkeutta ei ole edes olemassakaan ilman pelon voittamista. Mitä pelkoa silloin olisikaan?

  Kirsikkana kakun päällä vielä mainittakoon, että Fluttershy on jopa Pinkie Pieta vanhempi. FS itse sanoi tämän Pinkielle!


  VastaaPoista
 2. Jostain syystä sen rohkeuden heräämiseen tarvitaan silti tukala tilanne. Eli kun kukaan muu ei voi enää tehdä mitään, menee oikeudentunto KAIKEN muun ylitse.

  Kuitenkin jaksossa Dragon Quest Fluttershy pimahtaa totaalisesti ja lyö Rainbow Dashiä pysyäkseen kaukana lohikäärmeistä (Spikea lukuunottamatta).

  VastaaPoista
 3. Täytyypä sanoa, että ujous ei ole mikään heikkouden merkki.

  Ötöpopula on puhunut muutamien vanhojen miesten kanssa. Ne, jotka ovat oikeasti sodassa tappaneet, niin ovat yleensä hiljaa ja ujonoloisia. Kerskurit eivät.

  (Toiseen asiaan liittyen)Esim. Legioonan Peters Suomessa käydessään mieluummin savustaa kilohaileja ja yrittää välttää selkääntaputtelijoita.

  Monet SAS-operaattorit esim. ovat vetäytyneet uransa jälkeen mm. eräoppaiksi kaukaisiin paikkoihin. Jopa Suomen Lappiin. Rauhaa, luonnon rauhaa.

  Hyvin usein esim. moni sotaveteraani haluaa elää loppuelämänsä rauhassa, muistoilta suojassa. Fluttershy on muistojensa suhteen aika samanlainen hahmo. Traumat ja sielun vammat takana. Suomen sodissa nuo Fluttershyn tapaiset tyypit tekivät eniten. Tekivät pakosta pahoja, synnillisiä asioita, halusivat tehdä hyvää sodan jälkeen, jos pystyivät ja elää siten loppuelämänsä. Eivätkä kerskuneet.

  Jos Twilight on Kristus, niin onko Fluttershy sitten Fransiskus Assisilainen?

  VastaaPoista