Ei tietokoneille

Päätin irtisanoutua lopullisesti tietokoneella piirtämisestä, ainakin sarjakuvien osalta. Konetuotannossa huomioni on niin monessa asiassa yhtä aikaa, että on hankala keskittyä täysillä itse piirrokseen. Lisäksi omalla koneellani on ikää jo yli 5 vuotta, mikä nykylaitteissa tarkoittaa korkeaa hajoamisriskiä. Laitteen huolto tai vaihto tulee maksamaan vähintään satoja euroja kun riski realisoituu. Ainakin minulle konepiirtäminen on paitsi työlästä, myös kallista.

Kokeiltuani jonkin aikaa huolellista käsituotantoa voin olla vain tyytyväinen. En usko että värit tulevat koskaan vastaamaan koneväritystä, mutta mitä enemmän pystyn tekemään koneettomasti, sitä rennommin työ sujuu. Kun ei tarvitse pelätä työn keskeytyvän tai häviävän yhtäkkiä laitevikojen takia, on paljon helpompi keskittyä. Piirrosvälineet voi myös tuoda kouluun niin, että työtä voi jatkaa luppoaikoinakin. Voisihan läppärinkin tuoda, mutta käsityö on osoittautunut liian mukavaksi.

Tämä on parantanut koulumotivaatiotakin, kun ei enää tarvitse odottaa kotiinpääsyä piirtämisen takia, tai maleksia pitkästyneenä kun muut vielä syövät lounasta. Tämä ei ehkä kutista tuotantoaikaa, mutta pystyn vanhojen sivujen työajalla tekemään entistä laadukkaammin. Nyt aion myös kokeilla värittämistä taukoaikoina, jolloin tämäkään ei jäisi viime tipan hutiloinniksi (vrt. vasen kuva). Osa lukijoistani ei liene mielissään siitä, että käsin tekeminen heikensi tuotannon laatua väliaikaisesti. Työtapoja hiomalla kaikki kuitenkin ratkeaa varmasti, ja uskon että käsituotannolla on vielä vahva tulevaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti